Waterland
Bron

Wat de weeskinderen van het Hervormd Weeshuis in Purmerend begin 20e eeuw aten, kunnen we lezen in het Maaltijdenregister uit de periode 1899-1916. De afbeelding toont het menu van februari 1914. De kinderen kregen meestal aardappelen, groenten en vlees. Maar ook bijvoorbeeld erwten of bonen met spek. Op zaterdag werden regelmatig restjes gegeten en een enkele keer dikkekoek. Dit werd in een speciale pan gemaakt van zelfrijzend bakmeel, rozijnen, krenten, 2 of 3 eieren, zout en melk. Het beslag ging in een zogenoemde dikkekoekpan. Die werd in een grotere pan met water gezet en aan de kook gebracht. Na een paar uur was de koek gaar. De koek werd in plakken gesneden en besmeerd met boter of stroop opgegeten. Was het een lekkernij, net als ertwtensoep met kluifjes? Want deze gerechten werden het minst gegeten.

Herkomst

Datering

1914

Collectie

0539 Hervormd Weeshuis Purmerend 1624-1983

Organisatie

Waterlands Archief

Nummer

Inventarisnr 426


Gerelateerde thema's

Dagelijks leven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen