Waterland
Thema

Voor de geschiedenis van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland kun je terecht bij het Waterlands Archief en de vele musea en historische verenigingen in het gebied. Maar er is ook nog een andere ’bron’ die ons vertelt over het verleden en dat is het ‘bodemarchief’.

Veel sporen van het (dagelijks) leven van toen zijn namelijk ooit in de bodem terecht gekomen. Dat kunnen (fragmenten van) voorwerpen zijn, bijvoorbeeld een laatmiddeleeuwse benen wolkam of een 18e-eeuwse graap. Maar ook sporen van verdwenen gebouwen. Bijvoorbeeld van slot Purmersteijn en het Ursulaklooster in Purmerend of  het Joodse badhuis in Edam. Bijzonder is de eeuwenoude sluis die in 2021 bij Monnickendam werd blootgelegd of de laatmiddeleeuwse sarcofaag die in 2009 uit het IJsselmeer omhoog werd gehaald.

Door de jaren heen is regelmatig archeologisch onderzoek verricht op locaties waar het bodemarchief wordt verstoord of zelfs bedreigd. Dat levert vaak gevarieerde vondsten op die (nieuw) licht werpen op de lokale geschiedenis. Een aantal voorbeelden van opgravingen en vondsten zijn in dit thema opgenomen. 

 

Nuttige informatie en/of website(s):

Archeologisch depot Noord-Holland

Huis van Hilde

Archeologische Werkgroep Waterland

Archeologische Werkgroep Purmerend

AWN-Archeologie

AWN, afdeling Zaanstreek-Waterland

Toon 25 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart